Skip to main content

Septum Deviasyonu

Septum, ön tarafı kıkırdak arka tarafı kemik olan ve burnu ortadan ikiye bölen bir duvardır. Herhangi bir nedenle septumda oluşan eğriliğe de septum deviasyonu denir. Burun eğriliği ya da septum eğriliği olarak da adlandırılabilir. Bu deviasyon (yani eğrilik) nefes almayı zorlaştırır. Eğik olan taraftan hava geçişi azalır fakat diğer tarafın açık olması sebebiyle kişi bunu pek fark edemez. Ancak ilerleyen zamanlarda normal olan tarafta konka (burun eti) büyümeleri başlar ve burundaki tıkanıklık belirgin hale gelir. Eğrilik kıkırdak tarafında, kemik tarafında ya da hem kıkırdak hem kemik tarafında olabilir; yapılacak işlem bu doğrultuda planlanır.

SEPTUM DEVİASYONU AMELİYATI

Septum deviasyonu ameliyatı, burnun iç tarafındaki “burun direği” olarak tanımlayabileceğimiz ön tarafı kıkırdak arka tarafı kemik olan duvarın eğriliklerinin düzeltilmesi işlemidir. Genel anestezi yada lokal anestezi altına yapılabilir. İşlem yaklaşık 30 ila 45 dakika arası sürer. Bu ameliyatta burnun dış kısmıyla ilgili herhangi bir müdahale yapılmaz. Yani burnun şekliyle ilgili bir değişiklik olmaz.

Burnun iç tarafından 2 milimetrelik çok minimal kesi açılır. Burnun dışına bir kesi kapılmadığı için herhangi bir iz olmaz. Burun içine attığımız dikişler eriyebilir özelliktedir. Bu sayede daha sonrasında dikiş alma teferruatı olmayacaktır.

Kıkırdak eğrilikleri doğuştan olabileceği gibi sonradan bir travmaya bağlı olarak da görülebilir. Ameliyat öncesinde içerideki kıkırdak eğriliğinin burnun dış kısmıyla ilgisi iyi değerlendirilmelidir. Eğer burnun dış kısmıyla ilgili bir problem varsa içeriden kıkırdak ne kadar düzeltmeye çalışılırsa çalışılsın bir düzelme olmaz. Özellikle travmatik burunlarda bu daha da önemli. Bu gibi durumlarda burnun hem içinin hem dışının aynı anda tedavisi yapılmalıdır. Yani estetik müdahaleyle birlikte yapılması gerekir.

Burundaki eğrilikle birlikte çoğunlukla konka dediğimiz burun etlerinde büyüme de görülür. Büyüyen burun etleri de aynı seansta radyofrekans yöntemiyle küçültülür. Radyofrekans burun eti küçültme işlemi tam bir cerrahi müdahale değildir.

SEPTUM DEVİASYONU AMELİYATI SONRASI

Ameliyat sonrası dönem hasta açısından çok ağrılı sızılı geçmez, çok zor bir süreç değildir. Çoğu zaman ameliyatın yapıldığı gün hasta taburcu edilebilir. Ameliyat sırasında konulan silikon tamponlar ve bantlar 2-3 gün sonra alınır. Alınmasından sonra hasta için daha rahat bir dönem başlar ve normal hayatına tamamen geri dönebilir. Silikon tampon çekildikten sonra burnu yıkamak için tuzlu solüsyonlar tavsiye ediyoruz. Bu solüsyonları hazır olarak alabileceğiniz gibi kendiniz de hazırlayabilirsiniz. 1 hafta kadar antibiyotik kullanımı uyguluyoruz. Burun içindeki kabuklanmalar bir süre devam edecektir. Özellikle burun etlerine radyofrekans uygulanmışsa bu kabuklanmalar biraz daha uzun sürebilir. (Yaklaşık 1-2 aya kadar uzayabilir.) Bunlar gayet normal süreçlerdir. Tamamen iyileşmek ve tam nefes alabilmek 1-2 ayı bulabilir.

Göz çevresinde herhangi bir morluk ve şişlik oluşmaz. Çünkü deviasyon ameliyatında burnun çatı kısmından ziyade iç kısmına müdahale edilir. Bu yüzden herhangi bir şişme ya da morarma olmaz. Bu durum burun estetiği ameliyatlarında görülür. Ancak bizim kullandığımız piezo tekniği ile artık eskisi kadar olmadığını da belirtmek isteriz.

SEPTUM DEVİASYONU AMELİYATI RİSKLERİ KOPLİKASYONLARI ZARARLARI

Her cerrahi operasyonun tabi ki komplikasyon riski vardır. Ancak günümüzde gelişen teknoloji sayesinde bu ihtimaller çok aza indirilmiştir. Septum deviasyonu ameliyatı sırasında ve ameliyat sonrası dönemde görülebilecek komplikasyon riskleri denilince ilk önce kanamayı söyleyebiliriz. Ancak belirttiğimiz gibi günümüzde uygulanan cerrahi tekniklerden dolayı kanama da artık çok nadir bir koplikasyondur. İkinci risk enfeksiyondur. Bütün cerrahi müdahalelerde bu risk hep vardır. Deviasyon gibi burun ameliyatlarında bu risk daha fazla değildir. Uzun dönemde görülebilecek komplikasyonlardan biri septumdaki açıklıklardır. Bu risk özellikle septumun çok aşırı manipüle edilmesi durumunda artar. Yine günümüz cerrahi teknikleri ve kullandığımız özel tamponlar sayesinde nadir görülen septum açıklığı riski daha da aza inmiştir.