Gırtlak Kanseri
Gırtlak, nefes borusuna doğru giden havanın girişte kontrol edilen bölgesidir. Üst gırtlak, ses telleri ve alt gırtlak olarak üç bölümden oluşur. Gırtlağın herhangi bir bölgesinde oluşan kansere de gırtlak kanseri denir. En çok karşılaştığımız epidermoid karsinom idir. Gırtlak kanserinin oluşmasında en önemli sebep sigaradır. Hastaların yüzde 94’ünde sigara geçmişi vardır. Bunun dışında mide rahatsızlıkları ve ağız hijyeni bozukluğu önemli risklerdendir.
GIRTLAK KANSERİ BELİRTİLERİ
Gırtlak kanseri (Larenks kanseri) bulunduğu yere göre bulgu verir. En önemli üç ana belirtisi:
- Ses kısıklığı
- Nefes darlığı
- Yutma güçlüğüdür.
Bu üç ana belirtiden biri ya da daha fazlası aynı anda görülebilir. Bunların dışında şu şikayetlere de neden olabilir:
- Kulakta ağrı
- Boyunda şişlik
Bu belirtilerle doktora başvurulduğunda, muayene bulguları da birleştirilerek larenks kanseri şüphesi ortaya konulur. Ancak gırtlak kanserinin kesin tanısı kanserli dokudan parça alınarak patoloji uzmanları tarafından incelendikten sonra konulur.
GIRTLAK KANSERİ TEDAVİSİ
Gırtlak kanserinin tedavisi KBB uzmanlarıyla onkologların işbirliğiyle gerçekleştirilir. Tümörün boyutu ve kanserin evresi değerlendirilerek tedavi planlanır. Tedavi yöntemleri arasında cerrahi, ışın tedavisi ve bileşik tedaviler vardır.
Tedavilerin amacı kaliteli yaşam sağlamaktır. Hastanın acı çekmemesi, rahat konuşabilmesi, rahat yemek yiyebilmesi ve rahat nefes alabilmesi amaçlanır. Kanserin ileri evrelere gitmemesi ve ileri evrelerdeki kanser hastalarının bu hastalıktan kurtulmaları hedeflenir.
GIRTLAK KANSERİ AMELİYATI
Operasyon kanserin bulunduğu yere göre farklı şekillerde yapılır. Üst gırtlak kanserleri alttaki ses tellerini, ses tellerini arkada birleştiren bandı veya dil kökünü tamamen tutmamışsa kısmi gırtlak çıkarılması yapılabilir. Günümüzde Ses tellerinden sadece birini tutan tümörlerde de aynı işlem uygulanabilir. Her iki ses telini veya ses tellerini arkada birleştiren bandı tutan kanserler kısmi gırtlak çıkarılması işlemi için uygun değildir. Böyle durumlarda gırtlak tamamen çıkarılmalıdır. Bu ameliyatla birlikte boyun dokularındaki kanser yayılım odakları da temizlenir. Gırtlağın kısmen alınmasına parsiyel larenjektomi, tamamen alınmasına total larenjektomi denir.
GIRTLAK KANSERİ HASTALARI KONUŞABİLİR Mİ?
Gırtlağın nefes alma ve yutma esnasında nefes borusu girişini kapatma görevinin yanı sıra konuşmayı sağlama işlevi de vardır. Eğer gırtlağın bir bölümü alınmışsa veya ışın tedavisi uygulanmışsa seste hafif bir kısıklık olabilir. Eğer gırtlak tamamen alınmışsa konuşmayı sağlamak için yemek borusu sesi, elektolarenks veya nefes borusu ile yemek borusu arasında protez kullanılır.