Geniz Eti Büyümesi
Burnun arkasında geniz boşluğu yer alır. Geniz eti bu boşluğun tavanında yer alan bir savunma dokusudur. Boğazda yer alan bademciklerle aynı göreve sahiptir. Mikroplara karşı savaşır. Girintili çıkıntılı bir yapıya sahip olan geniz eti özellikle çocukluk çağında çok çalışır.
Bazı çocuklarda alerji; genetik yatkınlıktan, geçirdiği hastalıklardan ya da bulunduğu şartlardan dolayı geniz eti fazla büyüyebilir. Bazen hiçbir sebep bulunamayabilir.
Aşırı büyüyen geniz eti burundan gelen havanın yolunu tıkar. Bu da nefes alırken zorlanmaya neden olur. Çocuk uyurken rahatsız olur, çoğu zaman ağzı açık uyur, uyanıkken bile rahat edemez, yemek yerken zorlanır. Erişkin burun tıkanıklığı yaşadığında nasıl rahatsız oluyorsa aynısı çocuk için de geçerlidir fakat çocuğun bir dezavantajı vardır; derdini istediği gibi anlatamaz. Uykudaki rahatsızlık sadece rahat nefes alamamayla sınırlı değildir. Uyumadan önce huzursuz olur, bazen terler, sık sık uyanır, uykusunu alamadığı için gün boyu huzursuz olabilir, yorgun düşebilir, aksine hiperaktif olabilir, okula gidiyorsa derslerini olumsuz etkileyebilir.
Geniz eti iştahsızlığa da neden olabilir. Büyük geniz etine bağlı zorluklar yaşayan çocukların daha az iştahlı olmaları normaldir. Büyüme ve gelişme geriliği de görülebilir. Uykunun sürekli bölünmesi ve kalitesiz uyku büyüme hormonu salınımını azaltır. Uzun süre ağızdan solunum yapmanın sonucunda çene kemiklerinde gelişim bozuklukları görülebilir. Üst çenede en sık görülen bozulmalar arasında kubbe damak, üst çenede daralma, öne doğru gelişememe, orta yüzde basıklık sayılabilir. Bu çocukların yüzleri tıpta “geniz eti yüzü” (facies adenoides) olarak adlandırılır. Üst ve alt çene ilişkisinde bozulma, dişlerin çiğneme yüzeylerinde temas bozukluğu ve diş çürükleri de sıkça görülür.
Geniz etinin yanında bulunan östaki kanalı geniz eti hastalıklarından etkilenir. Östakiyi hem etin büyümesi tıkar hem de mikroplar ve onlarla mücadelesi sırasında çıkan kimyasallar hasta eder. Östaki kanalı, orta kulak boşluğunun hava almasını sağlayan tek kanaldır. Çalışmasının etkilenmesi durumunda orta kulakta sıvı birikimi, kulak zarında çökme ve orta kulak iltihabımeydana gelir.
Geniz eti büyümesi öksürük yapar mı? Geniz eti büyümesinin en tipik belirtileri ağızdan nefes alma, horlama, gece öksürükleri, burun ve geniz akıntılarıdır.
GENİZ ETİ BÜYÜMESİ TANISI – NASIL ANLAŞILIR?
Geniz eti büyümesine tanı koymak için öncelikle kulak burun boğaz uzmanının muayene yapması gerekir. Bazı durumlarda endoskopik yöntemlerle muayene yeterlidir ama bazen röntgen istenebilir.
GENİZ ETİ BÜYÜMESİ NASIL ENGELLENİR?
Çocuğun hastalanmasını engellemek, ilaç kullanmak gibi koruyucu önlemler alınabilir veya zamana bırakılabilir. Altta yatan alerjik bir durum varsa buruna uygulanan kortizonlu spreyler yararlı olabilir. Çocuk büyüdükçe geniz eti aynı hızda büyümeyecek ve geniz boşluğunda havanın geçebileceği aralıklar olacaktır. Ama bunun yıllarca sürebileceğini ve geniz eti çok büyük olmayan hastalar için uygun bir seçenek olacağını bilmek gerekir.
GENİZ ETİ BÜYÜMESİ TEDAVİSİ
Hastalığın kesin tanısı konulduktan sonra hangi yolda ilerleneceğine doktor ve çocuğun ailesi ortaklaşa karar verir. Bu hastalığın kalıcı çözümü geniz etinin alınması, yani ameliyattır. Eğer geniz etinden dolayı çok sık hastalanılıyorsa veya ağır tıkanıklık mevcutsa cerrahi işlem gündeme alınabilir.
GENİZ ETİ AMELİYATI
Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve genellikle 15 ila 45 dk arasında sürer. Endoskopi yöntemi ile burnun içi ve geniz boşluğu görüntülenir. Bu sayede sorun son kez detaylıca tanımlanır ve işleme başlanır. Geniz etini çıkartılması yalnızca 1-2 dakika sürer. Bu işlem biraz kanamaya neden olacaktır. Bu yüzden tampon konulur ve yaklaşık 5 dakika beklenir. Kanama durduktan sonra geniz boşluğunun çıkışında kalıntıların olup olmadığına bakılır. Varsa çıkartılır ve ameliyat son bulur. Görüldüğü gibi ehil ellerde yapıldığı müddetçe gayet konforlu ve rahat bir işlemdir.
GENİZ ETİ AMELİYATI SONRASI
Ameliyatın ardından anestezi uzmanı tarafından hasta uyandırılır. Kendine gelmesi için bir müddet beklendikten sonra odasına alınır. 3-4 saat sonra yemesine içmesine izin verilir. Yine birkaç saat sonra ayağa kalkabilir, tuvalete gidebilirÇoğunlukla hemen aynı gün taburcu edilir. Oluşabilecek ağrılar basit ağrı kesicilerle kontrol altında tutulabilir. Aynı günün akşamında çocuğun daha rahat uyuduğuna şahit olabilirsiniz. Ertesi gün ise artık normal hayata tamamen dönülebilir. Sadece birkaç gün kalabalık ortamlardan uzak kalması önerilir. Başka hiçbir kısıtlama yoktur.