Burun Tıkanıklığı
En basit tabirle burun tıkanıklığı burundan geçen hava geçişinin azalmasıdır. Özellikle burunun orta bölümü olan septum adlı kıkırdak yapının eğriliği, soğuk algınlığı, burun etinin ileri derecede büyümesi, alerji, sinüzit ve çocuklarda geniz eti büyümesiburun tıkanıklığına neden olan başlıca etmenlerdir.
BURUN TIKANIKLIĞI NELERE YOL AÇAR
Burun tıkanıklığı yaşayan kişi burundan hava geçmemesi nedeniyle ağız yoluyla nefes alıp vermek zorunda kalır. Sürekli ağız yoluyla yapılan solunum ağızda kuruluğa ve boğazda tahrişe neden olur. Boğaz ağrısı, boğazda gıcık ve boğazı temizleme ihtiyacı ile birlikte seyreden kronik larenjite yol açar. Kalitesiz uykuya neden olan burun tıkanıklığı kişide yorgunluk ve dikkat dağınıklığına yol açabilir. Apne ve horlama bulgularının da eşlik edebildiği burun tıkanıklıkları tedavi edilmezse zaman içinde kalp ve akciğer hastalıklarına neden olabilir. Zamanla sürekli ağızdan nefes alma zorunluluğu nedeniyle boğaz enfeksiyonları da görülebilir.
BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR
Burun neden tıkanır? Bu sorunun cevabını çocuklara ve yetişkinlere göre ayrı ayrı vermekte fayda var.
Çocuklarda;
- Geniz eti büyümesi
- Buruna sokulan yabancı maddeler
- Soğuk algınlığı
- Alerji
- Sinüzit
- Septum deviasyonu (Burun kemiğinde eğrilik)
Yetişkinlerde;
- Septum deviasyonu
- Konka adı verilen etlerin şişmesi
- Soğuk algınlığı
- Sinüzit
- Alerji
- Burun içindeki tümörler
- Polipler
BURUN TIKANIKLIĞI TEDAVİSİ
Burun tıkanıklığının tedavisi nedene yönelik yapılır. Yani burun tıkanıklığına sebep olan etken her ne ise ona yönelik tedavi planlaması oluşturulur. Örneğin septum deviasyonu dediğimiz burun kemiğinde bir eğrilik durumu varsa ya da burun içindeki konka denilen etlerin şişmesinden kaynaklanan bir tıkanıklık mevcutsa cerrahi girişim gerekebilir. Burun iltihapları veya alerjik durumlarda ise genellikle ilaç tedavisi uygulanır.
Septum deviasyonu hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
Alerji hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
Geniz eti büyümesi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
Sinüzit hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
BURUN TIKANIKLIĞI NASIL AÇILIR?
Bulunduğunuz ortamın çok nemli, çok soğuk ya da çok sıcak olmaması gerekir. Hastalık süresince burundan nefes alınamadığı için ağız yoluyla solunum sağlanacaktır. Ağızdan nefes alıp vermek başka sorunlara neden olabileceği için bulunan ortamın bu dengede tutulması önemlidir. Bol su tüketimi her zaman önerdiğimiz bir faktördür. Su tüketimi tıkanıklığa neden olan ifrazatın akışkanlığını arttırarak burnun açılmasına katkı sağlar. Bir su bardağına bir çay kaşığı kadar tuz ve karbonat ekleyip ılık suyla karıştırdıktan sonra buruna uygulamak yararlı olabilir.
BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI
Burun tıkanıklıkları yetişkinlere nazaran bebekleri daha fazla rahatsız eden bir durumdur. Bebeklerde görülen tıkanıklıklar hem beslenme alışkanlığını bozar hem de kulak enfeksiyonu ve alt solunum yolu enfeksiyonu gibi başka hastalıklara sebep olabilir. Bebeğin bulunduğu odayı havadar tutmak, başını biraz kaldırmak, lavanta yağı gibi nefes açıcı yağlar kullanmak bebeğinizin nefes alabilmesi için yararlı olabilir. Ancak bebeklerde burun tıkanıklığı için en uygun ve etkili tedavi yöntemi serum fizyolojiktir. Sık aralıklarla ve bolca kullanıldığı takdirde bebeği oldukça rahatlatacaktır. Serum fizyolojik bebeğe zarar vermez. Kullanırken zarar verme endişesiyle az miktarda uygulamak bebeğinizin rahatlamasına pek katkı sağlamaz.