Burun Ameliyatı Sonrası
Öncelikle sanıldığı kadar çok ağrılı bir süreç olmadığını belirtmek gerekir. Ameliyatın ardından ilk 6 saatteki şikayetler anesteziye bağlıdır. Bunlar mide bulantısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve uyanırken titreme gibi sorunlardır. İlaçlarla veya zamanla kontrol altına alınabilirler. Burun estetiği sonrası erken dönemde burunda sızlama tarzında ağrılar, dişlerde hassasiyet ve ağrı, alın bölgesinde ağrı olabilir. Burundan kanla karışık sıvı akması olabilir, bu gayet normaldir. Zamanla azalarak kaybolur. Gözlerde morluk ve şişlik erken dönemde çıkabilir ancak son dönemde kullandığımız piezo cerrahisi ile minimum düzeydedir. Genellikle şişlikler 2-3 gün sonra, morluklar da 7-10 gün sonra geçer. Eskiden göz altlarına buz uygulaması yapmayı öneriyorduk ancak yine piezo cerrahisiyle birlikte pek gerek kalmadığını söyleyebiliriz. Hasta yine de isterse uygulayabilir. Eğer morluk giderici krem kullanmak isterse de kullanabilir. Bunları yapmakta bir sakınca yoktur.
Geç dönemde görülebilen şikayetlerden (hastaneden çıktıktan sonraki dönem) en önemlisi burun tıkanıklığıdır. Özellikle burundaki akıntıların kurumasına bağlı olarak silikon tamponların kanalları tıkanabilir. Bunu engellemek için spreyler mevcuttur, ameliyat sonrasında hastaya önerilir.
1 hafta sonra kontrole gelindiğinde silikon tamponlar çekilir. Tamponlar çekildikten sonra hastaların hemen hemen hiçbir şikayeti kalmaz. Burun sırtına konulan alçı da aynı kontrolde çıkarılır ve bantlar yenilenir. Bantların tamamen çıkarılması için 1 hafta daha beklemek gerekecektir.
Hasta, ameliyattan sonra 4-5 saat kadar su dahil hiçbir gıda alamaz. Bunun sebebi anestezidir. Hangi ameliyat yapılırsa yapılsın genel anestezi alan her hastada bu prosedür uygulanır. İlk beslenme sulu ve hafif gıdalarla yapılır. Bu da anesteziden dolayıdır. Daha sonrasında yemek konusunda herhangi bir kısıtlama veya diyet yoktur.
BURUN AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Ameliyattan sonra sırt üstü ve dik yatmak gerekir. Sırta çift yastıkla destek konulmalıdır. Bu, burna zarar verme ihtimalinden kaçınmak ve ödemi azaltmak için yapılır.
En az 3-4 ay gözlük kullanmak yasaktır. Eğer mutlaka kullanma gerekliliği varsa orta bölümün burun sırtına değmemesi için alına yapıştırarak kullanılması önerilir.
Darbelere karşı dikkatli olunmalıdır.
Burun cildi yaklaşık 2 hafta kadar kapalı kaldığı için ve yapıştırdığımız bantlardan dolayı tahriş olabilir. Buna yönelik genel cilt bakımlarını yapabilirsiniz.
Yaklaşık 2 hafta yüze su değmemelidir. Vücut yıkanabilir. Saçlar ise kuafördeki gibi arkaya atılarak yıkanabilir. Bantlar çıkartıldıktan sonra hasta yüz yıkamak ve makyaj yapmak serbesttir.
Yine bantlar çıktıktan sonra (yani 2 hafta sonra) denize ve saunaya girmekte bir sakınca yoktur. Enfeksiyon riski ve havuzun temizliğinde kullanılan kimyasallar nedeniyle havuzu tercih etmiyoruz.
Ağır olmamak şartıyla 2. haftada sonra spor yapılabilir. Yürüyüş, egzersiz gibi hafif sporlar…
Silikonlar çıkartıldıktan sonra tuzlu su solüsyonlarıyla burnun temizlenmesi önerilir.
Burun tıkanıklığı için sprey verilir.
1 hafta antibiyotik kullandırılır.
Dikişlerin olduğu yerlere antibiyotikli kremler önerilir.
Burnun tamamen oturması ve ideal görüntüsüne ulaşması 6 ay-1 yıl kadardır. Çünkü burundaki ödemler geç çözülür. Geç çözülmesinin nedeni de lenfatik direnajının daha zayıf, damarlanmasının daha az olmasıdır. Damarlanma burun ucunda daha da az olduğu için en geç burun ucu iyileşir. Ödemi azaltmak için bantlar çıktıktan sonra burun üstüne masaj yapılabilir. Ancak hastalar masaj yaparken çok bastırma eğiliminde olabiliyorlar. Bu yüzden masajı pek önermiyoruz.